Web Yazılım Öğrenmeye Başlamak

Günümüzde fazlasıyla popüler olan web yazılım geliştirmeye başlamak, ilk büyük problem. Öğrenmeye başlarken, kendinize belirli bir yol çizmeniz gerekiyor. Bu yolun ilk adımı öncelikle bir alan seçmek. Alandan kastım, çok detaylı olmasına gerek yok.

Önce Seçim #

Yazılım geliştireceğiniz alan bu noktada ilk büyük probleminiz. Web için mi yazılım geliştireceksiniz? Yoksa işletim sistemlerine özel yazılımlar mı geliştireceksiniz? Yoksa tamamen mobil platforma mı yazılım geliştireceksiniz?

Ben ilk adımımı Web için atmıştım. Buradaki yazılarımda genel olarak web yazılım geliştiriciler için olacak. Tabii ki tüm platformların ortak yönleri var. Hatta hepsinde kullanılabilen diller mevcut. Yine de başlangıçta bir alan seçmeniz sizin için iyi olacak.

Son bir kaç yıldır mobil platform fazlasıyla sıçrayış yaptı. Hala daha bu yükselişi sürdürüyor. Yine de sizin bileceğiniz şey.

Web Yazılım’a Başlamak #

Web için yazılım demek, her işletim sisteminde çalışacak, mobilde çalışacak sayfalar üretmek demek. İnternet üzerinden erişilebilen sayfalar üreteceğiniz zaman, tüm işletim sistemlerini, neredeyse tüm tarayıcıları, tüm cihazları planlamanızı gerektiriyor. Bu noktada belli başlı istisnalar mevcut olsa da, hepsini düşünmeniz gerektiğini unutmayın. Chrome’da çalışan sayfanın, İnternet Explorer’da çalışmaması emin olun büyük sorun.

Web yazılım geliştirmeye başlarken öncelik genelde HTML (HyperText Markup Language) ve CSS (Cascading Style Sheets) alt dilleri. Bu diller statik diller. Birlikte kullanılabilirler, HTML içinde CSS kullanılabilir. Bu dillerde hata alamazsınız. Hata yaparsınız, fakat bunu sizin görmeniz gerekir. Yaptığınız sayfalar size “burada hata” var diye uyarıda bulunmaz.

HTML’in son sürümü olan HTML 5 28 Ekim 2014 yılında yayınlandı. Şu anda stabil ve önerilen sürümü HTML 5.1 ve HTML 5.2 çalışmaları 2015 yılından beri devam ediyor. Eski dökümanlardan öğreneceğiniz HTML ile şu anki arasında belli başlı farklılıklar mevcut. Bu yüzden yeni ve güncel kaynaklardan takip etmeniz gerekiyor.

CSS’in son sürümü olan CSS 3 19 Haziran 2012 yılında yayınlandı. CSS 2’den farklı bir çok modül ve etiket eklendi. Bunları zamanla detaylı yazacağım.

Kaynaklar #

HTML için kullanabileceğiniz kaynaklar:

CSS için kullanabileceğiniz kaynaklar:

Kendini Test Et #

Yazılım geliştirmek bir yetenek değil. Elbette yetenekli yazılımcılar vardır, fakat bunu yapmak bir yetenek değil. Yazılım geliştirmek için çabanız ve fazlasıyla sabırlı olmanız gerekir. Hiçbir şey bir günde öğrenilmez, bunu da unutmamalısınız.

Okuduğunuz ya da öğrendiğiniz kodları kendiniz denemelisiniz. Amerikayı yeniden ve yeniden keşfetmelisiniz. Siz bunu yapmazsanız, kendinizi gerçek bir işin ortasında bulduğunuzda tecrübesizliğiniz sizi her zaman yanıltır. Piyasada binlerce belki milyonlarca “telefon rehberi” örneği varken, yine de bunu yapmalısınız. Her seferinde nasıl daha iyi yaparım diye düşüneceksiniz ve her seferinde bir adım belki bir adımdan fazla daha da iyileşecek.

🙏🙏🙏

Buraya kadar okuduğun için teşekkür ederim, bu makaleyi favori sosyal medya ağında paylaşman beni çok mutlu edecek 💖! Geri bildirim için, lütfen Twitter'da bana ulaşın.

Yayınlanma