Yazılım Geliştirirken Çalışma Ortamı

Çalışma ortamı rahatlığı olmadıktan sonra yazdığınız kodu daha sonra kendiniz bile okuyamazsınız. Muhtemelen yazdığınız kodda düzgün çalışmayacaktır. Bu tip problemleri ortadan kaldırmak için bir kaç öneride bulunacağım.

Photo by Trent Erwin on Unsplash

Bilgisayar Ortamı #

Çalışma ortamı nda en önemli olan belki de bilgisayar özellikleriniz. Yazdığınız kodun çalışması ya da kod yazarken bilgisayarınızın sizi farklı hatalarla rahatsız etmemesi önemli. Çalışmanızı yaptığınız ide, ya da compiler gibi araçlarınızın hatalar vermeyip, anlık çalışması mühim. Kullanacağınız bilgisayarın özellikleri bu noktada önemli.

Bir diğer husus ise çalışacağınız programlar. Şahsen php yazarken PhpStorm‘da yazıp, LEMP stackte -bu kavramla ilgili yeni yazı yazacağım- çalıştırıyorum . Javascript yazmak içinse, WebStorm kullanıyorum. Yazdığınız dilin özelliklerini size hızlıca sunup, yazım hatalarını denetleyen, hata ayıklama ortamı sunan, hatta mümkünse kendi sanal sunucusunda bunları çalıştırabilen bir program tercih etmeniz hem hız hemde kalite açısından iyi olacaktır.

Bilgisayar Masası ve Çevre Birimleri #

Bilgisayar masanız çalışma ortamı nızın kokpiti. Masanızın düzenliği ve temizliği sizi doğrudan etkileyecek etmenler. Sigara kullanıyorsanız; temiz kültabağı, içeceğiniz içecek şişesi ya da bardağınız gibi ekstralar masanızda olabilir. Bu nokta dikkat etmeniz gereken, biraz tembellikten kaçınıp masadaki çöpleri daimi çöpe yollamanız. Masanızda not defteri ve bir kalem her zaman tutmanızı öneririm. Daha önce belirttiğim üzere, bir şeyler içecekseniz mümkünse şişesini yakınınızda tutun. Kod yazarken kalkıp, tekrar oturmanız dikkat dağınıklığıdır. En az 15 dakika tekrar aynı trans moduna geçmek için vakit harcarsınız.

Kullandığınız klavye, mouse, mouse pad ve kulaklık / hoparlör işinize konsantre olmanız için önemli. Bir ya da birden fazla tuşu düzgün çalışmayan bir klavye, sizi yavaşlatmakla kalmaz, tüm şevkinizi kırar veya sol tuşu düzgün basmayan bir mouse. Bu noktada fiyattan ya da gösterişten ziyade, kullandığınız çevre birimlerinde el rahatlığınız, kulaklıkta kulak rahatlığınız kesinlikle önemli. Seçimlerinizi yaparken bunlara dikkat etmenizi öneririm. Sizi rahatsız eden bir aksesuar varsa, lütfen bunu değiştirin.

Çalışma Ortamı ve Çalışma Saatleri #

Benim gibi ışıktan rahatsız olan biriyseniz, gündüz çalışmak sizin için işkence olabilir. Çalışma ortamı benim için mümkün olduğunca loş ışıklı olmalı. Elimde olsa gündüzleri çalışmam, ama normal gün döngüsü itibari ile bir çok işim için erken kalkmak gerekiyor. Gün içinde kod yazarken, en büyük problemlerimden biri de ses! Sokaktan geçen arabalar, çocukların bağırışmaları, ESKİCİ. Bu sıkıntı yüzünden de gece çalışmayı kesinlikle tercih ediyorum. Gündüz çalışacaksanız mümkünse pencereleri kapatın, perdeleri çekin (ışık hassasiyetine göre), dikkatinizi dağıtacak şeylerden kurtulun.

Telefonunuzu sessize alın. Mümkünse bakmamaya çalışın. Hayatın binbir türlü hali var, herhangi bir acil durumda kaçırmamak için lütfen ters çevirmeyin. Arayan kişi ısrarla aramıyorsa da bakmayın. Bu kesinlikle önemli.

Dinlediğiniz müzikler herhangi bir türde olabilir. Bu tamamen kişisel zevk ve konsantre ile alakalı. Kimi zaman çok hareketli müziklerle kod yazıyorum, kimi zaman çok yavaş müziklerle. Bu o anki ruh haliniz ve kişisel zevkinize bağlı. Kendinizi herhangi bir şeye bağlıymış gibi hissetmeyin.

Son Olarak #

Bilgisayarınızın içinden, durduğu yere; çalıştığınız ortamdan, çalışabileceğiniz saatlere kadar tecrübelerime dayanarak önerilerde bulundum. Umarım işinize yarayabilecek bir şeyler çıkar içinden.

🙏🙏🙏

Buraya kadar okuduğun için teşekkür ederim, bu makaleyi favori sosyal medya ağında paylaşman beni çok mutlu edecek 💖! Geri bildirim için, lütfen Twitter'da bana ulaşın.

Yayınlanma